Huskeliste til utstilling

HUSKELISTE FOR DEG SOM ER NY UTSTILLER


GENERELL INFO:

Dersom du har en frisk katt, ung eller gammel, huskatt eller

rasekatt kan du når du er medlem i en katteklubb, stille den ut på utstilling.


Rasekatter (med stamtavle) er delt i fire kategorier, og stilles ut etter disse kategoriene, alder eller oppnådd tittel, kjønn og farge. Huskatter stiller alle i klasse 14, men er delt opp i voksen (10 månder og eller eldre) og ungdyr (4 til 10 mnd), hunn- og hannkatter, korthår og langhår.


Det er viktig at du som utstiller setter deg inn i FIFE/NRRs utstillingsreglement, dette er du faktisk forpliktet til!


Alle utstillingskatter eldre enn 10 måneder skal være ID-merket med microchip eller øretatovering.


Kattens utstillingsdokument (stamtavle, vaksinasjonskort /pass o.l.) skal være merket med kattens ID-nummer på en permanent måte. Dispensasjon fra denne bestemmelsen gjelder katter født før 1/1-1999.


I følge utstillingsreglene skal kattens klør være klipt når den står på dommerbordet. Ører og øyne må være vasket, og katten må være ren og velstelt. Ytterlig preparering er veldig individuelt fra rase til rase, og det lureste er om du, dersom du føler deg usikker, tar kontakt med oppdretteren din for instruksjon, eller tar kontakt med noen i klubben for råd.


Husk å være nøye med å sjekke hvor mange sertifikater katten trenger for titler den kan ta.


HVORDAN MELDE PÅ:

Invitasjon til de forskjellige utstillingene blir som regel sendt ut på mail til alle medlemmene når utstillingssekretæren får disse. De fleste norske utstillingsinnbydelsene vil du også finne i Aristokatt, vårt forbundsblad, på hjemmesiden til arrangørklubb og på www.nrr.no


De fleste klubber bruker nå NRR sitt online program for påmeldinger til katteutstillinger.

Mer info finner du her http://www.nrr.no


Meld på i god tid før fristen går ut, men vær klar over at om katten bytter klasse før utstillingen, så skal arrangørklubb ha beskjed om dette så raskt som mulig, slik at de kan rette det i sine papirer.


Utstillingsavgiftens størrelse og hvordan de ønsker betalingen finner du alltid på invitasjonen. Det er viktig at betalingen har samme navn som påmeldingen. Giroen skal merkes med kattens navn, ems kode, kjønn, klasse, samt klubb. NB! Gjør det til en vane at du alltid betaler og melder på samtidig, da det som regel er betalingsdato som gjelder for hvem som kommer med eller ikke i de tilfellene der utstillingen blir fullbooket. Merk betalingen med kattens navn, og ditt eget om noen andre betaler for deg/ eller du bruker en annen konto på annet navn. Dette er viktig da klubbens kasserer må ha alt dette riktig


Utstillerkort er en bekreftelse på at du har kommet med på utstillingen. Det inneholder navn, kjønn, ems, og klasse på katten(e) du har meldt på. Det er viktig at du sjekker kortet nøye og påser at alt er riktig. Er det ikke det må du umiddelbart kontakte  arrangør og få rettet opp i feil. Utstillerkortet mottar du som regel 1-2 uker før utstillingen.


Dersom en katt blir syk, og dermed forhindret fra å delta på utstillingen, har du krav på å få tilbakebetalt utstillingsavgiften (med fradrag av et gebyr), dersom dette er noe veterinæren mener er smittsomt, men da må du ha veterinær attest på dette. Denne må sendes arrangørklubb innen 5 dager etter utstillingen.


HVA DU MÅ HA MED DEG UTSTILLINGSDAGEN:

-Stamtavle for rasekatter/registreringsbevis for huskatter.


-Utstillerkort og kvittering på betalt utstillingsavgift.


-Vaksinasjonsattest. Vaksinering må være utført for minst 15 dager siden og være max 12 mnd gammel. Sjekk forøvrig NRR sin hjemmeside for gjeldende regler!  (NB! SVERAK har ikke helt de samme reglene for vaksine som NRR, vær klar over det når du stiller på svenske utstillinger, da må du følge SVERAK sine regler.)


-Attest på at katten er kastrert om den stiller i kastrat klassen (det er nok om dette er stemplet og underskrevet i stamtavlen).


-Attest på hørsel - gjelder for hvite katter.


-Tidligere oppnådde sertifikater, dersom katten kan ta tittel.


-Burpynt - et gardin, 60-65 cm høyt og 2 meter langt for et enkeltbur, og gardinspiraler til å henge dem på. Burene er 60 cm dype og 75 cm lange, så spiralene skal være litt kortere enn dette. NRR-bur har målene 60 x 60 x 75 cm, der lengden er 75 cm. Et dobbeltbur er to enkle uten skillevegg, altså 150 cm langt - og du må ha minst 2 katter for å få et dobbeltbur. Burgardinet skal dekke to sider pluss bakveggen, så det må altså være minst 60 cm høyt ferdig sydd, og minst 2 meter langt. Overkanten kan sys som et vanlig gardin, med løpegang - taket på buret er åpent gitter, slik at burgardinet kan henges opp på gardinspiraler, eller sy på bånd som du kan ha hekter i.


-Et teppe til å legge i bunnen av buret og på toppen av buret, hvis du ikke har burpunt med bunnteppe og toppteppe.


-En liten dokasse, sand pleier man å få på utstillingen hvis ikke annet er nevnt på invitasjonen, men det hender de går tomme.


-Mat og vannskåler, samt litt mat - vann får du alltid på stedet. Noen tar med vann på flaske dersom de reiser langt av sted. På mange utstillinger finner du stands fra sponsorer som selger kattemat, men ikke alle, så du må alltid ta med fôr selv


-Stellesaker til katten, som kam, børste, coat-gloss, anti-stat spray, pudder etc, alt avhengig av rase. Ta kontakt med din oppdretter for tips for din rase, eventuelt raseringer eller Rorak`s raserepresentant.


-Ellers er det mange som også har med seg en seng/hule som katten kan ligge i inne i buret, et leketøy til katten, og en bok e.l. til deg selv. Det kan også være greit å ha med seg en penn og noe å skrive på. Noen har med seg matpakke, kaffe på termos etc, mens andre igjen kjøper dette på utstillingen. Dagen kan bli lang, så de fleste har med seg en sammenleggbar stol, type campingstol eller ryggsekk-stol.


VED ANKOMST UTSTILLINGEN:

Når du kommer til utstillingen må du igjennom en veterinær kontroll med katten før du får komme inn i selve utstillingshallen. Her vil katten bli kontrollert for sykdomstegn, evt. utøy i pels, ører etc og vaksinasjonsattesten blir sjekket. Når katten er godkjent av veterinæren går du videre til innsjekkingen, der viser du frem utstillerkortet du har fått i posten, og kvitteringen på at du har betalt. Her får du et nytt ark med kattens nummer - dette er det samme nummeret  som er hengt på utstillingsburet, dersom det er fast burplassering. Er det ikke fast burplassering finner du et ledig bur innen din kategori, hvis det er kategoridelt, eller et hvilket som helst ledig bur hvis det er helt fri burplassering. Når du har funnet ditt bur, er det bare å begynne å henge opp burpynten og sette katten inn.


Når katten kan ta tittel, husk å ta med tidligere mottatte sertifikat i samme klasse som dokumentasjon til utstillingssekreteriatet. Det vil si at når katten f.eks. kan bli Champion må to CAC forevises i sekretariatet om morgenen på utstillingsdagen.


Viktig at dere er nøye vedrørende endring av klasse når man har tatt tittel. Det er ofte man melder på mange utstillinger for å være sikker på å komme med. Da er det veldig viktig at man er obs på endring av klasse. Dette må gis beskjed om senest i informasjonen om morgenen utstillingsdagen. Dere må da ha med dokumentasjon på klasse endring.


Når innsjekkingen er ferdig og dommerne er på plass, begynner bedømmelsene. Kattene er  delt inn i 4 kategorier + huskatt:


Her følger en oversikt over de forskjellige klassene:

•klasse 12 - Kattunge 4-8 måneder

•klasse 11 - Kattunge 8-12 måneder

•klasse 9 - Åpen klasse for voksne

•klasse 7 - Champion-klasse

•klasse 5 - Internasjonal Champion-klasse

•klasse 3 - Grand Internasjonal Champion-klasse

•klasse 1 – Supreme Champion-klasse


Kastrerte katter stiller parallelt med dette i

•klasse 10 - Åpen klasse for kastrater

•klasse 8 - Premier-klasse

•klasse 6 - Internasjonal Premier-klasse

•klasse 4 - Grand Internasjonal Premier-klasse

•klasse 2 – Supreme Premier-klasse


 Det fins også to veteranklasser, avlsklasse, oppdrettsklasse, kullklasse og klasse for huskatt.


Les mer på www.nrr.no 


Dommerne skriver ned sine kommentarer på dommersedlene

og de fleste snakker gjerne til publikum om kattene og forklarer hva som er bra eller mindre

bra med hver katt. Hver dommer får katter av bestemte raser og fargegrupper til bedømming. Hvilken dommer din katt skal ha kan du se ut av dommerfordelingen, som du enten får tilsendt, legges ut på arrangørklubbens hjemmeside eller står i katalogen du får på utstillingen, når du sjekker inn. Da står kattene oppført på dommerne etter hvilken kategori de dømmer, farge og gruppe. Det settes også opp en liste ved hver dommer om hvilke katter han/hun skal dømme.

 

Husk eventuelt kontrasignering hvis du har hatt den samme dommeren mer enn tillatt.


Selve utstillingen er 2-delt, der den ene delen går ut på at alle kattene først får en grunnbedømmelse og det er her en kan oppnå sertifikat på de voksne kattene. Deretter velger hver dommer ut sin beste katt i hver klasse, som han da nominerer (NOM) til panel. Dommeren tar også ut best i variant (BIV) etter grunnbedømmelsen. Etter en lunsjpause er det tid for panel – da skal alle de nominerte kattene i hver sin klasse konkurrere om hvem som blir best in show (BIS).


Arrangøren har vanligvis satt opp et bord med en plakat som viser at her er det Informasjon - dit skal du gå om det er noe du lurer på.


På noen utstillinger går det noen rundt og henger opp bedømmelsessedlene og sløyfer på burene, på de fleste må du selv hente/kjøpe disse og henge opp. Se etter utenfor premiesekretariatet, finner du et bord med store, flate esker der, så kan du regne med at du må hente bedømmelsen selv.


NÅR UTSTILLINGEN ER FERDIG:

Før du forlater utstillingen husk å sjekke at sert. har stempel og signatur,  navn, fargekode, klasse osv. på katt er korrekt og  riktig bedømmelses resultat.


Du og katten får ikke forlate utstillingen før den er slutt uten spesiell tillatelse fra arrangøren! Det er av hensyn til de som betaler for å komme inn og se på katten din!


Arrangørene har hengt opp søppelsekker på enden av hver burrad - og de blir veldig glad om du legger alt avfall opp i dem - helst også løse hår som du grer/børster av katten.


Er du så heldig å vinne med katten din kan det vanke premier av mange slag. Noen klubber deler ut sløyfer også til nr. 2 i hver klasse - Ex 2, men de fleste gir nok sløyfer bare for Ex 1 og bedre. Hvert sertifikat har en egen sløyfe, BIV premieres med en sløyfe, nominering til panel gir en "Nominerings" sløyfe eller annen premie, og vinnerne i panel får vanligvis kattemat av diverse typer. Men - mange, mange katter må reise hjem uten noe annet enn en dommerseddel, så ikke ta det tungt om det ikke blir noen sløyfer på din første utstilling.


Når utstillingen er slutt – rydd opp etter deg og tøm dokassen i søppelsekken ved enden av burraden hvis ikke annet blir opplyst.


LYKKE TIL!