Utstilling

Utstilling

Litt informasjon om å stille ut katt får du her, hvis du bestemmer deg for

å bli med i en klubb og forsøke deg, så får du mer detaljerte opplysninger

gjennom klubben. For å få stille ut katt må du være medlem i en katteklubb

i Norge, enten en klubb tilsluttet NRR eller andre katteklubber som utsteder

stamtavler. Katter som ikke har NRR-stamtavler, eller fra et annet FIFe

forbund, må ha egne utstillingslisenser.


Når en klubb skal arrangere en utstilling blir det laget en innbydelse som

legges ut på klubbens hjemmeside og i en felles oversikt over alle

utstillinger i Norge og andre land. På innbydelsen står alle opplysninger om

utstillingen, slik som tid og sted, inviterte dommere,

overnattingsmuligheter, priser.


Du kan ikke være sikker på hvilken dommer som skal dømme din katt, for

fordelingen kan bare gjøres når klubben vet helt sikkert hvilke dommere

som kommer samt hvilke katter som er påmeldt.


Forberedelser

Før din første utstilling får du gjerne hjelp av den oppdretteren du kjøpte katten av. En oppdretter vil gjerne stille kattungen én gang før du overtar den, eller kort tid etter, og da bør du gripe sjansen og være med. Det kan også være lurt å gå på en utstillings som publikum, for å se hvordan alt foregår.



Til utstillingen trenger du:


    Kattens stamtavle/huskattbevis


    Vaksinasjonsattest -  minst 15 dager siden siste vaksinasjon.


    Utstillerkort, som du får fra arrangørklubben


    Burpynt som skal henges på veggene inni buret Et teppe til å legge i bunnen av buret og et på toppen.


    Dokasse - dyrebutikken har små flate kasser til bruk i bur - og litt sand. Vanligvis holder arrangøren kattesand, men det hender    de går tomme.


    Mat- og vannskål, samt litt mat - vann får du alltid på stedet. Noen tar med vann på flaske dersom de reiser langt av sted. På  mange utstillinger finner du stands fra sponsorer som selger kattemat, men ikke alle, så du må alltid ta med fôr selv


    Et leketøy til katten, og en bok e.l. til deg selv


    Børste, kam og klosaks - beautyboks om du har en rase som trenger det ...


    En sammenleggbar stol, type campingstol eller ryggsekk-stol.


    Skriveblokk eller notisbok samt flere penner ..


    Penger. Du kan de fleste steder få kjøpt litt mat, varme pølser, vafler etc. Dagen kan bli lang.


I følge utstillingsreglene skal kattens klør være klipt når den står på dommerbordet. Du kan få hjelp til kloklippingen, slik at du fort lærer hvordan det gjøres. NB det klippes en millimeter eller så av kloen, det er ikke tillatt å operere bort klørne.


 

Burgardin

NRR-bur har målene 60 x 60 x 75 cm, der lengden er 75 cm. Et dobbeltbur er to enkle uten skillevegg, altså 150 cm langt - og du må ha minst 2 katter for å få et dobbeltbur.


Burgardinet skal dekke to sider pluss bakveggen, så det må altså være minst 60 cm høyt ferdig sydd, og minst 2 meter langt. Overkanten kan sys som et vanlig gardin, med løpegang - taket på buret er åpent gitter, slik at burgardinet kan henges opp på gardinspiraler eller med kroker.


Bunnen i buret er en metallplate, så ta med liggeunderlag - kattens yndlingsteppe passer sikkert.


Du og katten får ikke forlate utstillingen før den er slutt uten spesiell tillatelse fra arrangøren! Det er av hensyn til de som betaler for å komme inn og se på katten din!

At du har lang vei hjem er ikke gyldig grunn - du må planlegge reisen begge veier når du melder deg på til utstilling, og overnatte om nødvendig.


Arrangørene har hengt opp søppelsekker på enden av hver burrad - og de blir veldig glad om du legger alt avfall opp i dem - helst også løse hår som du grer/børster av katten.


Premier

Er du så heldig å vinne med katten din kan det vanke premier av mange slag. Noen klubber deler ut sløyfer også til nr. 2 i hver klasse - Ex 2, men de fleste gir nok sløyfer bare for CACC/CACJ og bedre. Hvert sertifikat har en egen sløyfe, BIV (Best i variant) premieres med en sløyfe, nominering til panel gir en "Nominerings" sløyfe eller annen premie, og vinnerne i panel får vanligvis kattemat av diverse typer. Det er aldri pengepremier eller svært verdifulle ting å vinne på en katteutstilling, men det kan hende at en klubb spanderer noe ekstra ved spesielle anledninger - som jubileumsutstillinger, Årets katt-utdeling etc. Men - mange, mange katter må reise hjem uten noe annet enn en dommerseddel, så ikke ta det tungt om det ikke blir noen sløyfer på din første utstilling.


 

Diverse

Arrangøren har vanligvis satt opp et bord med en plakat som viser at her er det Informasjon - dit skal du gå om det er noe du lurer på. Du kan bli bedt om å henvende deg i sekretariatet, eller premiesekretariatet, men ikke gjør det uten at informasjonen har bedt deg om det. Disse tre instansene er svært travle under utstillingen og gjør sitt beste for å yte service til utstillerne.


På noen utstillinger går det noen rundt og henger opp bedømmelsene og sløyfer på burene, på de fleste må du selv hente disse og henge opp. Se etter utenfor premiesekretariatet, finner du et bord med arkivbokser el, så kan du regne med at du må hente bedømmelsen selv.


Når utstillingen er slutt - tøm dokassen i søppelsekken ved enden av burraden. Rester fra vannskålen tømmer du i en bøtte ved siden av søppelsekken (ikke alle utstillinger har slike bøtter) Under utstillingen har noen gått omkring og lagt papirer på toppen av buret, ta med dette hjem og se om du har lyst til å melde på katten til disse utstillingene.


Dagen på en katteutstilling kan bli lang. Gå rundt og titt på andre katter, prat med andre utstillere og bli kjent. De aller fleste er imøtekommende og hjelpsomme, og alle liker å snakke om katt!



Revidert 01-24

www.nrr.no

IC Shapur Catania, JW, eier Sigrid Caroline Saxegaard.